maanantai 28. huhtikuuta 2014

Piparit ja Hiutaleet


Kaksitoista kanaa, kuusi Piparia ja kuusi Hiutaletta, kotiutui kanalaamme. Joka päivä keräämme kaksitoista sievää munaa, kuusi ruskeaa ja kuusi valkoista. Oi onnea!

Kanaset löysivät munintapesät saman tien. Osa munii hiljaisesti itsekseen, osa ilmoittaa koko haja-asutusalueelle, kun tulee munahätä. Kukko osallistuu munahädän kommunikointiseremoniaan vastaamalla ”kliip”. Aamuisin kuuluu siis ”kot-kot-kot-kot-kloop”, ”kliip”, ”kot-kot-kot-kot-kloop”, ”kliip”.

Kuin kanat orrella. Kuva otettu kännykällä iltahämärässä - siksi se on rakeinen.

Tälle kanaparvelle ei tarvinnut pitää kuuden illan unikoulua. Nostin jokaisen yksitellen orrelle ensimmäisenä iltana, ja seuraavana iltana ne osasivat kaikki mennä sinne itse pirisemään ja kuorsaamaan. Miten helppoa!

Yläorsi on kaikkein suosituin. Sinne änkeävät ensin Hiutaleet. Piparit valvovat pidempään ja saavat tyytyä alaorteen, vaikka eivät ne tyydy, vaan yrittävät ylemmäksi. Tunku on kova. Joskus joku innokas tekee virhearvion ja putoaa, mutta palaa sitten takaisin änkeämään maltillisemmin.

Leesuksen Toivo herättää seutukunnan aamuneljältä.

6 kommenttia:

 1. Kuulostaa ihanalta ja varsinkin tuo munahätä kuulostaa tutulta.. Jossain vaiheessa Eveliina päätti että sisällä olevaan munintapesään ei voi enää munia ja kun sunnuntaina tulin vähän myöhempään päästämään ne ulos niin ihan ku toinen ois jalat ristissä odottanut kunnes pääsi sinkaisemaan ulos ja suoraan pihamunintakoppiin..huuuh..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mainio Eveliina! Ilmeisesti näin terassikauden avautuessa ulkomuninta kiehtoi. :-D

   Poista
 2. Koruharrastaja olisi tahtonut laittaa ruskea, valkoinen, ruskea, valkoinen ....
  Olin viikonlopun kuvauskurssilla ja sinne toi eräs kurssiin osallistunut mukanaan kuusi ruskeaa kanaa kuvasommittelua varten.
  Ne olivat niin ihania ja rentouttavia, olisin halunnut laittaa kaksi niistä taskuuni yksi molempiin, mutta eivät mahtuneet.
  Rakastuin kanoihin kuten moni muukin siellä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuulostaa hauskalta tuo kanamallien käyttö! Kanat on tosiaan rentouttavia katsella. Ja ilmeisesti niitä rentouttaa katsella, kun siivoan kanalaa - sen verran lähelle sen nokkansa työntävät. :-D

   Poista
 3. Oi, tuoreita munia! Se ois onnea... <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niitä on kiva kerätä ja ne on tosi pehmeän makuisia. Lasten mielestä paistettu kananmuna oli viime kesänä parempaa kuin karkki. :-)

   Poista