tiistai 4. kesäkuuta 2013

Lumikki ja 7 kääpiötä

Valpurin kanala sai ensimmäiset asukkaansa! Valkoinen kukko on nimeltään Danny (ei ”Däni” vaan ”Danny”), ja kanat ovat Kana-Nanna ja Petshop (lasten keksimät nimet), Armi, Armi, Armi, Armi ja Nokkis.

Kanaset ovat uteliaita ja vilkkaita. Yöunia ja siestaa lukuun ottamatta ne ovat jatkuvassa liikkeessä, kuopivat, nokkivat ja tutkivat ympäristöä. Danny on vielä teini, joka etsii identiteettiään ja opettelee äänen käyttöä.

Herramies rakensi ison ulkotarhan, jossa linnut voivat nyppiä mustikanvarpuja, kylpeä isossa kuivikevadissa ja kuopsuttaa sydämensä kyllyydestä. Välillä ne pyrähtävät sisälle kanalaan, jossa on munintapesiä ja orret tikapuineen.

Vaaleanruskeita munia putkahtelee seitsemän per päivä, sievästi munintapesien oljille munittuina. Niistä tehdyt omeletit ovat todella kuohkeita ja meheviä. Tipuja ei ole lähiaikoina odotettavissa, koska Danny pelkää sitoutumista ja isyyden tuomaa elämänmuutosta.

Orrelle kanat ovat vasta opettelemassa. Orsinukunta kannattaa, koska kanala on silloin helpompi siivota ja kanat munineen pysyvät puhtaina. Lisäksi kanat kokevat olevansa turvassa nukkuessaan maankamaran yläpuolella puun oksalla.

Ensimmäiset yönsä ne viettivät kanalan lattialla, kunnes aloin houkutella niitä tikkaille keitetyllä makaronilla. Yksi kana uskalsi tikapuille. Illalla nostin ne orrelle yksitellen ja mietin, kauanko ehdollistumiseen mahtaa mennä.  

Seuraavana päivänä tikkaille kiipesi kaksi siipiniekkaa, ja toisena opetusyönä kaikki kävivät orrelle makaamaan sukkelammin. Kolmantena iltana tikkaille innostui makaronin perässä neljä kanaa. Kun olin nostanut orrelle kaksi, tulivat loput perässä enemmän tai vähemmän autettuina - jopa Danny. Kohta unikouluani ei enää tarvita.


10 kommenttia:

 1. Vau, oispa hauskaa saada tuoreita kananmunia. Saanko tuoda teille sangollisen lehtokotiloita? Kanat kuulemma tykkää syödä niitä ;-D

  VastaaPoista
 2. Aivan loistavaa! Puuhaa on varmasti paljon, mutta onhan tuo ihan ällistyttävän upea juttu! Onnea uudelle kanalalle ja iloa unikouluun :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Puuhaa on, mutta sitä ei huomaakaan, kun tuonne kanojen sekaan istahtaa katselemaan niiden puuhia. Osa linnuista antaa jopa silitellä itseään. :-)

   Poista
 3. Oo, unikoulua kanoille, riemastuttavaa :-D Sympaattisia ovat, ruskeat kanaset.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yllätyin iloisesti siitä, miten älykkään oloisia nuo kanat ovat! :-)

   Poista
 4. Sustahan on kasvanut oikea maalaiseukko =) <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin on! Töissä korkkarit ja kotona lantsarit!

   Poista
 5. Olisipa hienoa käydä aamuisella hakemassa kananmunia kanalasta, teillä on kaikkea hienoa

  VastaaPoista
 6. Tervetuloa munia hakemaan, kun ajelet tästä ohi!

  VastaaPoista