maanantai 11. kesäkuuta 2012

Herkkukeskittymä

Ja mikäs se siinä? Yrttipenkin esiaste! Jos vuohenputken mieltää yrtiksi, niin tämä ei ole esiastetta nähnytkään ja ihminen voi saman tien alkaa iloita valmiista yrttimaasta.
Minä en mieltänyt, joten ei auttanut kuin vetää lapio käyntiin. Kottikärryllinen kottikärrylliseltä tuppaat matkustivat tontin kulmaan. Villiyrttejä silmittömästi repiessäni käteen jäi myös ampiaispesä, joten hätääntyneitä ötököitä riitti työkaveriksi pitkälle iltapäivään.
Vähän eri kantilta tarkasteltuna yrttimaa alkoi näyttää jo jalommalta. Kolme ruutua neljästä on käännetty, lannoitettu, harattu ja mullattu, ja neljännen lapioin kun jaksan. Oikealla kasvaa perunoita, palsternakkaa ja punajuurta, keskellä papuja ja vasemmalla monivuotisia yrttejä, kuten salviaa, kuminaa ja rakuunaa. Vasemmalla ylhäällä harson alla on salaattimaa. Ensi vuonna kasvikset vaihtavat paikkaa, jotta yksivuotisten kanssa saadaan viljelykierto aikaiseksi.

Neljän ruudun kokonaisuus ristittiin Herkkukeskittymäksi, sillä myös tuossa kääntämättömässä ruudussa kasvaa syötävää - puskakaupalla vadelmia (ja sitä villiyrttiä).

Huomatkaa herkän taidokas puukäsityönäytteeni: raahasin pari kierrätyslautaa ryteiköstä ja räimäsin ne poluksi. Pam! Joku nikkaroikoon kunnon pitkospuut kun ehtii. Minä juon nyt kahvia.

6 kommenttia:

 1. Hyvin ansaittu kahvikupponen ;-D
  Varaa joku nurkka yrttimaasta vihermintulle! Se kun on monivuotinen, leviää ja rehottaa, sopii kaikenlaiseen ruokaan, parantaa talvella flunssia ja nuhia... Ei siis piparminttu vaan viherminttu.

  VastaaPoista
 2. Viherminttu on herkkua: siinä on mielestäni hienostuneempi aromi kuin piparmintussa. Meillä on minttumaa vielä erikseen, sinne on saatu pipar-, viher- ja omenaminttua. Saavat levitä rauhassa, kun ruohonleikkuri vetää rajat. :-)

  VastaaPoista
 3. Huh, on sulla ollut siinä urakkaa :-0 Kohta saat kärsiä puutarhurin tunnetuimmasta pulmasta: miten saada haba mahtumaan hihoihin.

  VastaaPoista
 4. Vuohen(prkl)putkea olen yrittänyt ajatuksissani kääntää villiyrtiksi vuosikausia. En ole onnistunut. Minusta se on paljon suurempi pulma kuin turpoava haba :)

  VastaaPoista
 5. Vuohenputkikeskittymästä Herkkukeskittymäksi, on siinä muutaman kerran saanut päräyttää lapion käyntiin!
  Näyttää tosi hienolta, muhevaa multaa ja hienot suunnitelmat!
  Sitruunamelissaa?
  Ota nyt vielä santsikuppi :)

  VastaaPoista
 6. Ulla, tosi on. Alakaa olla jo kintiää.

  Hannele, mietin, että jos vuohenputki kerran on tosi hieno vihannes, niin miksei sitä syö yksikään ötökkä saati peura? Salaatit ja jopa nokkoset kyllä kelpaa, mutta vuohenputket ei!

  Vikki, kiitos! :-) Tosin multa näyttää hienommalta kuin puukäsityö, mutta ei se mitään, multa on hienoa. Sitruunamelissaa täytyy ehdottomasti laittaa, siitä saa ihanaa kesäjuomaa.

  VastaaPoista