perjantai 26. heinäkuuta 2013

Säävaraus

Meteorologiasta sen verran, että sade-ennustuksen kaksi pisaraa meidän kohdallamme tarkoittaa kirjaimellisesti kahta pisaraa. Nämä nimikkopisaramme, Hannu ja Kerttu, eivät varsinaisesti ole olleet mitään suurkastelijoita. Nurmikko näyttää tältä. Scorcio!

Samaan aikaan puutarhalehdessä kysellään, mikä lehdessä ärsytti eniten, että vastaa & voita. No minäpä kerron. Tämä koskee kaikkia puutarhalehtiänne, ei vain tätä kysestä numeroa, enkä tarvitse tästä palkinnoksi vihreää Mariskoolia saati pussilakanaa yhdelle.

1. Kaikessa viljelyssä on aina säävaraus. Ei auta maanparannus, lannoitus, kattaminen, kastelu, kalkitseminen, muokkaus, kitkentä, kasvuvyöhyke saati jänisverkot. Jos taivaasta ei tule sadetta, mikään ei kasva. Normaalivoimilla ja muulla elämällä varustettu henkilö ei voi kastella kasvimaata niin paljon, että sillä olisi vaikutusta. Jos luonto ei auta, viljelijän keinot on menetetty - kylmyyttä, kuumuutta, märkyyttä, kuivuutta, savea ja peuroja vastaan on mahdotonta taistella. Että tältä pohjalta sanoisin, että ärsyttää joka ainoa rehevyyttä ja sadon runsautta hehkuttava juttu.

Raju tilitys: alla olevassa kuvassa on kuivan kesän maissia (15 cm) peura-aidan (terästä) takana. Etualalla on muutama rivi kukkakaalia (siis kuivuneena kiveksi muuttuneen mullan alla. R.I.P.).

2. Juuri kun luulimme, että maassamme ei ole enää jäljellä yhtään upeaa eläkeläispihaa, jota ei olisi esitelty lehdissänne, löytyy jostain vielä yksi lisää. Isäntä ja emäntä ovat vähintään 35 vuoden ajan hoitaneet pihaa intohimoisesti. Emännän nimi on usein Marketta tai Sinikka, isäntä on aina Eero. Joskus harvoin Erkki, mutta yleensä kuitenkin Eero. Marketoilla ja Eeroilla on aina kolme tytärtä, jotka asuvat lähistöllä ja auttelevat viikonloppuisin pihatöissä, vävypojat rakentavat pergoloita ja tyttäret (entisöijä, maalari ja puuseppä-kondiittori) pystyttävät kasvihuoneita vanhoista ikkunaruuduista. Eero tietää jokaisen kasvinsa tieteellisen nimen ja Marketta muistaa niiden istutusvuodet. Istutusvuodet! Kasvilaatuja on toistatuhatta, koska pariskunta on kokeilevainen ja heillä on pihallaan välimerellinen mikroilmasto. Tämä ei lähetä kirppaisen ja kirvaisen peuravyöhykkeen ruuhkavuosiemäntää nojatuolimatkalle. Ehei! Psykosomaattista taiveihottumaa saa hän!

3. "Syventävä tieto" ei tarkoita kasvin tieteellistä nimeä.

4. Miksi jokaisessa kuvassa Eero tai Marketta hipeltää kaksin käsin jotain kasvia? Mikseivät he koskaan vain katsele niitä? Ei niitä oikeassa elämässä koko ajan hipelöidä!

5. Heinäkuussa en halua tietää, että ensi numerossa on vuorossa neuvoja ruukkujen talvisäilytykseen. Tai oikeammin: en koskaan halua neuvoja ruukkujen talvisäilytykseen. Toisaalta olen utelias näkemään, miten kirjoitetaan artikkeli aiheesta, jonka itse tiivistäisin yhteen virkkeeseen: "Puhdista, pinoa ja laita varastoon".

12 kommenttia:

 1. Vastaukset
  1. :-D Kyllä tämmöinen kuivuus kitkeröittää sekä sipulit että viljelijän!

   Poista
 2. Sulla on sana hallussa.
  Meillä on samanlainen nurmikko. Meidän kukoistava puutarha on hiekkamaalla ja ruskan sävyjä pukkaa. Meilläkään ei asu Sinikkaa eikä Eeroa... isäni nimi on kyllä Eero... ihan hyödytön on hän, ei ees hiplaa kasveja :D onneksi ei, niistä tippuisi lehdet.
  Ja eiks oo raivostuttava lukea eri paikkakuntien tulvatiedottavia???

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Me olemme nurmikkosamiksia. :-D

   Työnsin porkkanat korviin siinä vaiheessa, kun autoradiosta kuului tulva-alueiden säätiedotuksia. Meillä oli pihatulva keväällä, minkä seurauksena omenapuut hukkuivat. Siis tukehtuivat. Ainakin melkein. Ent. 2-metriset on nyk. 10-senttisiä.

   Poista
 3. Toivottavasti tulee sadetta!

  Turun suunnalla sadetta tuntuu tulleen 0 mm/kk... Kaikki kasvillisuus, jopa isot pensaat, ovat ruskeina.

  Tuo mitä kerroit puutarhalehtien hehkutuksesta.. NIIN totta! sama ilmiö näkyy muissakin lifestyle-lehdissä.

  Minua ärsyttää nykyään muun muassa kuvat ULKOSALLE kuskatuista, tyynyillä täytetyistä pehmoisista sohvista, joilla ei ole edes pientä katosta suojanaan.. HALOO!! Ja ne TYYNYT... miksi niitä tungetaan joka paikkaan ja kuvia riittää: yhdellä tähtikuvioisella tyynynreppanalla voi täyttää koko aukeaman:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Justiinsa näin! Pidä tyynyisä sohva ulkosalla viikon, niin niistä on ensinnäkin lähteneet värit. Sitten männyt ovat kuorruttaneet ne siitepölyllä ja mustikoita syöneet linnut sinimustilla jätöksillään. Yökosteus on tuonut homeen ja joku ohikulkeva eläin on nakertanut vähän täytettä pesätarpeikseen. Olisipa noissa lehdissä ennen- ja jälkeen-kuvat!

   Poista
 4. Anteeksi vaan mutta hihitän täällä tai vähän enemmänkin mutta en suinkaan vahingoniloisena vaan tälle verbaaliakrobatialle :)
  Ja olen ihan samaa mieltä, ei tule enää yhtään puutarhalehteä.
  Joskus voisi olla juttu kun on vain suo, kuokka ja Jussi tai edes sinneppäin!
  Kaikesta huolimatta hyvää loppukesää sopivien sateitten toivossa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nimenomaan! Reality-juttu, jossa on kuvia, miten käy, kun kukkapenkkiä ei ehdi kitkeä, kun perennana on pajua & haapaa, kun männyn juuret kasvavat turvesäkin läpi ja terassilaattojen välistä pukkaa timoteitä. Siinä tarvitaan monta kuokkaa ja runsaasti Jusseja.

   Kuvituskuvana lähikuva sormista, jotka vihertävinä liiskaavat kirvoja kuolemaisillaan olevista ruusuista.

   Kiitos samoin hyvää loppukesää ja juuri sopivasti sateita!

   Poista
 5. Ostin viime viikolla yhden puutarhalehden kun oli alennuksessa (kas kummaa...) ja mietin vastaavaa blogikirjoitusta sen jälkeen. Pakkohan se on jossain vaiheessa kirjoittaa kun asia niin ärsyttää. Saanko linkittää tämän siihen? Noin lahjakkaan verbaalisesti en kykene kuitenkaan asiaa ilmaisemaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Johan toki! :-D Mutta täytyy sen verran omaa kirjoitustani lieventää, että kuivan kesän savimaataiston viljelytulokset eivät ehkä olisi puutarhalehden lukijahitti... Mielelläni ottaisin tänne Eeron ja Marketan minä hetkenä hyvänsä. :-)

   Poista
 6. Toissapäivänä ilmestyi taas eräs suomalainen puutarhalehti jossa oli pariskunta suoraan kirjoituksesi kohdasta 2 :) Taas!

  VastaaPoista