keskiviikko 3. lokakuuta 2012

Lykkää myrkkyjä

Edellisen kodin pihalta siirtämäni myrkkylilja eli alaston impi viihtyy jälleen!

Kesällä se tekee ison lehtipuskan, joka kuolee syksyksi. Juuri kun puutarhassa on heitetty kaikki toivo, puskee mullasta pupilleja särkevän violettia kukkaa!

Ikävä kyllä tämä myrkykäs ei sijaitse peurojen vakioreitillä. Tulisivat nyt rouskuttamaan näitäkin, vaikka keskivertopuska tuskin sarvipäätä kaataa.

Lisämyrkkyjä pihalle tuo villiintynyt sormustinkukka, joka jaksaa pinkittää (loistaa pinkkiyttään) säästä huolimatta. Antikvariaatista vuosia sitten pelastamani "Suomen kansan terveyskasvit" kertoo yksityiskohtaisesti, miten paljon mitäkin kasvia pitää nauttia, jotta kuolo korjaa, ja miten se kuolo sitten korjaa, kun se korjaa. Sormustinkukan teksti on yksi hurjimmista myrkytyskuvauksista.

Kunnia hurjimmuudesta menee ukonhatulle, jonka vaikutukset alkavat ylöspäin hiipivästä raajahalvauksesta. Perässä seuraa pitkä lista vielä vähemmän ilahduttavista oireista. Jätin edellisen pihan ukonhatun siirtämättä. Montakohan testihenkilöä "Suomen kansan terveyskasvit" -kirjan tekijät ovat tarvinneet?

Ruohikossa kasvaa myös mahtavan hyväntuoksuisia sieniä, joita sisko epäili jonkin sortin mustesieniksi. Oikein harmittaa jättää syömättä, kun ei tunnista - tuoksu kun on niin herkullinen! Enpä tiennyt sitäkään, että syötäviä mustesienilajikkeita ei pidä nauttia viinilasillisen kera, ellei satu tykkäämään antabusreaktiosta.

Syksyn veikeimmät myrkyttäjät ovat tietysti kärpässieniä. Joku niitäkin syö, sillä osasta on vetäisty meheviä suupaloja. Bambin sydänlääke?

4 kommenttia:

  1. Alaston impi on kaunotar! Mutta niin kavala siis, ja nuo toiset, hui! Kukahan tosiaan on testannut nuo vaikutukset kirjaa varten :-D

    VastaaPoista
  2. Melkoiset arsenaalit luonnosta tosiaan löytyy, jos osaa etsiä. Onkohan nykyään edes laillista julkaista noin yksityiskohtaisia kuvauksia siitä, miten paljon mitäkin kasvia pitää syödä saadakseen minkäkinlaiset oireet?

    VastaaPoista
  3. Jostain olen lukenut että suurin osa perennoista on myrkyllisiä, enemmän tai vähemmän. Ironista että tyräkki, josta tulee kuulemma hurjat iho-oireet jos sitä paljain käsin koskettaa, ei aiheuta mitään reaktiota minulle. Mutta jos kosken paljain käsin kuuseen (siis ihan normi kuusi jota metsät ovat pullollaan), saan vesikelloja käsiin..

    VastaaPoista
  4. Tuleeko teille kuusen sijaan joulutyräkki? :-D Olen kuullut kuusiallergiasta, mutta vesikellot kuulostavat kyllä hurjilta. Suomen Kansan Terveyskasvit olisi voinut lisätä puuosion kansiensa väliin.

    VastaaPoista